Ontharing (laser)

Werking laserlicht
Laserlicht is een bijzondere vorm van licht. De belangrijkste kenmerken zijn de unieke golflengte van het licht en de concentratie van de energie. De lasers voor het permanent ontharen hebben een lichtsoort, die in het bijzonder wordt geabsorbeerd door het pigment in de haren. Als dit licht wordt losgelaten op de haren, dan nemen deze al het licht op en worden daardoor warm. Deze warmte leidt tot het vernietigen van de haarwortel, zodat daaruit geen nieuwe haar kan groeien.
Naast laser wordt ook onthaard met ipl of wel intense pulse light of flitslicht. Dit is diffuus wit licht, met daarin alle golflengten. Omdat slechts een beperkt deel van de golflengten wordt geabsorbeerd door het pigment in het haar en om schadelijke golflengten te verwijderen, wordt er voor de kop van het apparaat een filter geplaatst.

Wat is het verschil dan tussen laser en flitslicht?
Laser heeft een unieke golflengte speciaal gericht op het pigment van de haar. Flitslicht heeft vele golflengten en werkt niet uitsluitend op het pigment, maar ook op het vocht in de huid en de rode bloedlichaampjes in het bloed. Hierdoor gaat een deel van het licht verloren en wordt er minder warmte afgegeven aan de haar. Dit is een van de redenen waarom er met flitslicht meer behandelingen nodig zijn dan met laser. De flitslampen werken ook nog met grote koppen, waardoor de energiesterkte afneemt en de vernietiging van het haar minder effectief is.

Komt iedereen in aanmerking voor laserontharing?
Helaas niet. Voor succesvol ontharen met licht is nu eenmaal pigment nodig. Dus haren waarin geen pigment zit kunnen met deze methode nog altijd niet worden verwijderd. Ofschoon sommige aanbieders u anders willen doen geloven, is er op dit moment geen enkele werkende methode voor grijs, lichtblond en rossig haar. Voor mensen met donkere huiden geldt, dat de kleur van het haar donkerder moet zijn dan de kleur van de huid.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Alleen haren, die goed vastzitten in de haarfollikel, zullen de warmte goed afgeven, zodanig dat de voedingsbodem wordt vernietigd. De haren, die loszitten en op uitvallen staan, zullen de follikel niet vernietigen. Voor een permanent resultaat van de ontharing moet dan ook het gebied meerdere keren worden behandeld. In de regel minimaal 3 behandelingen en gemiddeld 6. Dit geldt voor ontharen met krachtige lasers.

Om de hoeveel weken vinden de behandelingen plaats?
Dat hangt af van het gebied dat behandeld moet worden. Voor het gelaat, oksels en bikinilijn geldt een behandelfrequentie om de 5 tot 6 weken. Voor de rest wordt een tussenperiode van 8 tot 10 weken aangehouden. Dit heeft te maken met het groeitempo van de haren op de verschillende lichaamsdelen.

Is laser gevaarlijk?
Nee, absoluut niet. De moderne diodelasers zijn ontwikkeld voor het permanent ontharen en geven geen bijwerkingen. Wel moet u ervan bewust zijn, dat warmte tijdelijk kan leiden tot kleine pigmentverschuivingen. Dit gebeurt vrijwel alleen bij huiden, die door de zon of zonnebank gekleurd zijn. Laat u dan ook niet behandelen als u pas uitgebreid in de zon bent geweest of naar de zonnebank. Wacht dan 5 tot 6 weken en start dan pas met de behandelingen. Verder moeten negro•de huiden voorzichtig behandeld worden en eerst getest op stabiliteit van het pigment in de huid. De pigmentverschuivingen komen weinig voor en zullen altijd herstellen. Wel is er een positieve bijwerking, namelijk een verbetering van de huidstructuur. Tijdens de behandelingen worden de ogen van een ieder in de behandelruimte goed beschermd door speciale brillen. Het laserlicht wordt volledig geneutraliseerd, zodat het licht geen schade kan aanbrengen aan de ogen.

Zijn de behandelingen pijnlijk?
Bij een goede laserbehandeling worden de haarfollikels vernietigd door de warmte. Gelijktijdig wordt de huid direct gekoeld door de kop van de laser, waardoor het omliggende weefsel niet wordt beschadigd. Het gevolg is, dat een licht pijnlijk gevoel wordt ervaren tijdens de behandeling. Na de behandeling kan de huid enige roodheid vertonen en licht branderig aanvoelen. Dit gevoel wordt gedempt door het toepassen van coolpads en Alo‘ Vera gel. Het verkoolde haareinde wordt de eerste twee weken na de behandeling naar buiten gewerkt en de plaats van de haarfollikel wordt in de loop van de weken opgevuld met collageen, dit is het reguliere huidweefsel. Waar bij elektrisch ontharen de ruimte wordt gevuld met littekenweefsel, wordt bij laserontharen de ruimte opgevuld met normaal huidweefsel. Dit is een van de redenen waardoor de huidstructuur verbetert.

Welke lichaamsdelen kunnen worden behandeld?
Alle lichaamsdelen komen in aanmerking voor laserontharen met uitzondering van de wenkbrauwen. Wel het stukje tussen de wenkbrauwen kan worden behandeld. De koppen van lasers en flitslampen zijn niet geschikt om wenkbrauwen te epileren. Bovendien mag het intense licht niet in de oogkas komen. De meest voorkomende lichaamsdelen die onthaard worden zijn:
-Bovenlip
-Kin
-Wangen
-Oksels
-Bikinilijn
-Benen
-Armen
-Rug (man)
-Borst
-Laserontharen is zowel voor vrouwen als mannen geschikt.

Ben ik voor altijd van mijn overbeharing verlost?
Wanneer de haar goed vastzit in de haarfollikel en dit follikel dus volledig wordt verwarmd tijdens de behandeling, zal hieruit geen nieuwe haar meer kunnen groeien. Dus weg is weg. Wil dat dan zeggen, dat u voor de rest van uw leven haarvrij bent? Waarschijnlijk niet voor 100%. Na 4 tot 5 behandelingen zal het behandelde gebied er vrijwel haarvrij uitzien. Er blijven echter donsharen achter en deze kunnen zich in de loop van de jaren onder invloed van hormonen, medicatie of overmatige irritatie tot nieuwe volwassen haren ontwikkelen. Deze haren kunnen dan eventueel weer permanent worden verwijderd. Er is een troost, het totale aantal haarfollikels is al voor uw geboorte bepaald en u ontwikkelt geen nieuwe haarfollikels meer in de rest van uw leven.

Worden de kosten vergoed door de zorgverzekeraars?
Slechts een beperkt gedeelte wordt vergoed. Voor vrouwen geldt, dat alleen behandelingen in het gelaat voor vergoeding in aanmerking komen. Voor mannen in de regel niets, behalve bij transseksuele mannen. Zij krijgen meestal een bepaald budget van de verzekering voor het ontharen. Uitzonderingen hierop zijn de volgende aandoeningen; ontharing als gevolg van hydradenitis suppurativa, of wel uitgebreide ontstekingen in liezen of oksels als gevolg van ingegroeide haren, chronische ontstekingen rondom het stuitje en de folliculitis barbae (ontstekingsvormen in de mannelijke baardgroei). Voor de details van de vergoeding moet u de polisvoorwaarden van uw eigen zorgverzekeraar raadplegen.

Wat mag ik wel en wat mag ik niet tijdens de behandelingen?
Allereerst mag u niet meer plukken, harsen of epileren. Voor een succesvolle behandeling moet het haareinde in de follikel aanwezig zijn. Wel mag u scheren, knippen of ontharingscrme gebruiken. Daarnaast mag het gebied dat behandeld moet worden niet worden blootgesteld aan overmatig zonlicht. Dit houdt concreet in, dat vanaf 6 weken voor de eerste behandeling tot en met 6 weken na de laatste behandeling overmatig zonlicht op het gebied moet worden tegengegaan. U mag vanzelfsprekend wel naar buiten, maar in de zomer moet u dan een sunblock toepassen, zodat de huid wordt beschermd. Deze voorzorg is nodig om het risico op tijdelijke pigmentverschuivingen tegen te gaan. Voor het overige gelden geen beperkingen.

© Copyright - Huidverzorgingspraktijk Evelien | Huidverzorgingspraktijk Evelien is aangesloten bij de branchevereniging voor schoonheidsspecialistes de Anbos | Powered by Provisual